Istoria fotbalului Român

Istoria fotbalului Român

Fotbalul este cel mai popular sport din România. Federația Română de Fotbal sau FRF, membru al UEFA, este organismul național de conducere.

Liga jucătorilor de fotbal a început în România ca Divizia A în 1909. Numele ligii de top a fost schimbat în Liga I înainte de sezonul 2006-07. În prezent, campionatele interne sunt organizate într-un sistem de ligă cu patru niveluri, cuprinzând Liga I, Liga a II-a, Liga III și diverse ligi județene.

Liga I

Liga I cuprinde 18 echipe, campionul intră în cea de-a treia sesiune de calificare în Liga Campionilor UEFA. Turul începe cu cea de-a doua rundă de calificare din cadrul UEFA Europa League, locul 3 intră în prima rundă de calificare. Steaua București este cel mai de succes club din istoria Ligii I, după ce a câștigat 23 de campionate în liga și a fost lider de 12 ori. Dinamo București este singurul club cu un succes susținut în Liga I, câștigând 18 titluri.

Liga II

Liga II este împărțită în două diviziuni paralele din motive economice și logistice, fiecare divizie cuprinzând 16 echipe. Primele două echipe din fiecare divizie sunt promovate în Liga I, în timp ce ultimele trei echipe din fiecare divizie sunt plasate în Liga a III-a. A doua divizie este în prezent în curs de schimbări și în viitorul apropiat va fi formată dintr-o singură divizie de 20-22 echipe.

Liga III

Liga III conține 108 echipe repartizate în șase divizii de câte 18 echipe. Clubul de top din fiecare divizie este promovat în Liga a II-a. În plus, se desfășoară două playoff separate cu trei echipe, care implică cele două cluburi din fiecare divizie, iar câștigătorii la playoff sunt de asemenea promovați. Cele trei echipe din fiecare divizie se plasează în ligile județene.

Înafară de ligă, mai există trei cupe majore: Cupa României, deschisă tuturor cluburilor profesioniste de fotbal din România, Supercupa României, care se aseamănă cu campionatul Ligii I și cu câștigătorii Cupei României și Cupei Ligii. În cazul în care aceeași echipă câștigă atât Liga I, cât și Cupa României, Supercupa este disputată între acel club și primul loc al ligii. Echipa națională de fotbal a României a jucat primul său meci în 1922 și este una din cele patru echipe naționale care au participat la primele trei Cupe Mondiale, iar celelalte trei fiind Brazilia, Franța și Belgia. În ansamblu, au jucat în șapte Cupe Mondiale, ultima fiind în 1998. Au mai participat și în patru campionate europene, cel mai recent în 2016. Cea mai reușită perioadă a echipei a fost în anii ’90, când a fost condusă de Gheorghe Hagi, au ajuns chiar și în sferturile de finală din 1994 a Cupei Mondiale.